Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

AΠENANTI ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ



[Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, 26 Ιανουαρίου 2015]

Γιώργος Ν. Οικονόμου
Δρ Φιλοσοφίας

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

     Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, και με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα, η αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να αφεθεί στην ακροδεξιά και τους ναζιστές. Εκτός των νέων οικονομικών και κοινωνικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για ανακούφιση της πληττόμενων στρωμάτων, πρέπει να ασκηθεί πίεση από την κοινωνία για μία σειρά αναγκαίων μέτρων και αλλαγών στο θεσμικό οικοδόμημα που θα επιτρέψουν τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη δίκη και καταδίκη της ηγεσίας της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες απόδοσης ποινικών ευθυνών στα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) που ευθύνονται για τη γενικευμένη χρεοκοπία.  Πρoς τούτο απαιτείται αναδιάρθρωση της δικαστικής εξουσίας με σκοπό την ανεξαρτησία της από την εκάστοτε κυβέρνηση.
     Σε δεύτερο επίπεδο οι αλλαγές που έχουν προτεραιότητα είναι η κατάργηση της υπουργικής και βουλευτικής ασυλίας, χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος, κάθαρση των σωμάτων ασφαλείας από τους χουντικούς και νεοναζιστές, αναδιάρθρωσή τους με κατάργηση των στεγανών και της «κράτος εν κράτει» εξουσίας τους. Επίσης νομοθέτηση δημοψηφισμάτων και τοπικών συνελεύσεων,  ώστε η κοινωνία να συμμετάσχει άμεσα στις αποφάσεις, στη διαμόρφωση των νόμων και στον έλεγχο της εξουσίας.  Εάν η κοινωνία δεν κινητοποιηθεί από τα κάτω με συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή του πολιτικού συστήματος και συμμετοχή, όλα θα παραμείνουν στην αβεβαιότητα.

2 σχόλια:

  1. Συμμεριζομαι απολυτα αυτα που γραφησαν.
    ΜΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015, ώρα 20.00:

    Συλλαλητήρια υπέρ κυβέρνησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α. Εννοείται αμιγώς εθνικού χαρακτήρα, αφού πήξαμε πάλι στις ελληνικές σημαίες και ούτε μία ευρωπαϊκή (αυτή η μπλε με τα αστεράκια, για όσους δεν ξέρουν...).

    Αυτός είναι ο λαός που λέει ότι θέλει να ανήκει στην Ευρώπη; Και που θέλει να πείσει ότι διαπραγματεύεται ως ευρωπαίος με αυτούς που αποκαλεί -υποκριτικά- "εταίρους"; Έτσι διαδηλώνουν οι "πολίτες της Ευρώπης"; Με τις εθνικές τους σημαίες, χωρίς κάν να τις έχουν δίπλα στην ευρωπαϊκή; Μήπως ο νεοέλληνας νιώθει ότι αν κραδαίνει την εθνική του σημαία προς τους ευρωπαίους, θα πάψει να σέρνεται σαν ραγιάς (όπως τον έσερναν οι προηγούμενες "μνημονιακές" κυβερνήσεις του); Ή μήπως νομίζει ότι έτσι ... θα τον φοβηθούν;

    Ή μήπως είναι πιο εύκολο να πουλάει μαγκιά στους γερμανούς που είναι μακριά, ενώ στον ομοεθνή του (κομματόσκυλο, εργοδότη, προϊστάμενο) στέκεται σούζα;

    Και οι ταγοί της "αντιμνημονιακής" (και αυτοαποκαλούμενης "φιλοευρωπαϊκής") κυβέρνησης φούσκωναν στα κανάλια (Sky κ.α.) από "εθνική υπερηφάνεια", βλέποντας τον "ενωμένο λαό" να τους αβαντάρει κρατώντας το "εθνικό σύμβολο".

    Αφού (όπως σε όλα τα στρατιωτάκια) το τραβάει ο οργανισμός του νεοέλληνα να κρατάει σημαιάκια, τουλάχιστον ας κρατήσει αυτά που πρέπει (μαζί και τα προσχήματα...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή