Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ



[Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, 28 Ιουλίου 2015]

Γιώργος Ν. Οικονόμου
Δρ Φιλοσοφίας oikonomouyorgos.blogspot.com

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

            Η αποτυχία στην πολιτική και στην οικονομία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: ανικανότητα, ανοησία, λάθη στρατηγικής ή τακτικής, άγνοια της πραγματικότητας, έλλειψη ρεαλισμού, απερισκεψία, αλαζονεία, εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων, ιδεοληψία, λαϊκισμό, εθνικισμό. Όλα αυτά τα είχε η κυβέρνηση της Αριστεράς-Ακροδεξιάς. Τα επί μέρους πρόσωπα που εξέφρασαν αυτή την αποτυχία συνδυάζουν αρκετά από αυτά τα χαρακτηριστικά, από τον επηρμένο νάρκισσο τέως υπουργό Οικονομικών και τον «ψεκασμένο» υπουργό Εθνικής Αμύνης, έως τον ανώριμο δημαγωγό πρωθυπουργό και το ανίκανο στενό  επιτελείο του.
            Όσον αφορά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκεί πια τα πράγματα αγγίζουν τα όρια της ασυναρτησίας και της διαλυτικής ιδεοληψίας, αφού αυτό συναπαρτίζεται από ένα «αριστερό τσούρμο», από ένα ετερόκλητο πλήθος μικροομάδων συμφερόντων, ένα συνονθύλευμα από κομμουνιστογενείς, σταλινογενείς, πρώην κνίτες, αποτυχημένους αριστεριστές, ιδεοληπτικούς μαοϊκούς και τροτσκιστές. Όλοι αυτοί έχουν ανατραφεί μέσα σε εξωπραγματικά και αντιδημοκρατικά κομματικά σπήλαια με τις ιδεολογίες του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού, του αντικαπιταλισμού, του αντιιμπεριαλισμού, του αγοραίου αντιευρωπαϊσμού και ενίοτε του αντι-διαφωτισμού, με γραφειοκρατική αυταρχική νοοτροπία και την έπαρση πως κατέχουν την θεωρητική και ιστορική αλήθεια.   
            Αυτά, και αρκετά άλλα, οδήγησαν τη χώρα σε μία καταστρεπτική  πορεία, ακόμα πιο κάτω στον κατήφορο στον οποίο βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια. Η αρχή της αποτυχημένης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με την προεκλογική υιοθέτηση της αντιμνημονιακής ρητορικής και την υποταγή όλων των ζητημάτων σε αυτήν. Στην αντιμνημονιακή ρητορική συντάχθηκαν και άλλα κόμματα και οργανώσεις: το ακροδεξιό ΑΝΕΛ, η νεοναζιστική Χ.Α., το σταλινικό ΚΚΕ, και οι αυτιστικές μαοϊκές και τροτσκιστικές οργανώσεις, δηλαδή όλα τα αναξιόπιστα και αναχρονιστικά τμήματα του πολιτικού συστήματος. Ταυτοχρόνως αυτή η ετερόκλητη σύμπλευση δηλώνει την ιδεολογική πλαδαρότητα της αντιμνημονιακής ρητορείας. Η αποτυχημένη πορεία συνεχίσθηκε με την πολεμική κατά όλων όσοι υποστήριζαν τα Μνημόνια ή είχαν άλλη άποψη, με όρους υβριστικούς, πολωτικούς και διχαστικούς. Κορυφώθηκε με την  προεκλογική υστερία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έσκιζε τα Μνημόνια και θα έκανε τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλη! Τελικώς υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο.
            Τα παράλογα συνεχίσθηκαν με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Αριστεράς-Ακροδεξιάς και το επικοινωνιακό θέατρο του κλασαυχενιζόμενου νάρκισσου Βαρουφάκη. Θα καταγραφεί στην ιστορία πως η πιο σύντομη θητεία υπουργού Οικονομικών στοίχισε στη χώρα τις πιο μεγάλες απώλειες. Η καταστροφική πορεία συνεχίσθηκε με ψευδείς διαβεβαιώσεις πως το Grexit είναι αδύνατο, διότι δήθεν είναι τεχνητή απειλή ή εκβιασμός για υποταγή της κυβέρνησης στους όρους των δανειστών και διότι δεν προβλέπεται από τους όρους της Ευρωζώνης, αγνοώντας ή συγκαλύπτοντας πως η έξοδος είναι ευκόλως εφικτή για διάφορους αντικειμενικούς λόγους, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης και δανειοδότησης. Οι ψευδαισθήσεις αυτές καλλιεργήθηκαν στην κοινωνία συστηματικά από την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της δραχμής.
            Η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική στηρίχθηκε επίσης στην εξωπραγματική αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αλλάξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Η ρητορεία  αυτή θυμίζει τη ρήση του αριστερού δικτάτορα Εμβέρ Χότζα, που νόμιζε πως στην Αλβανία είχε φέρει τον παράδεισο και διατυμπάνιζε το 1978 πως «Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο μας, γιατί στην πολιτική προοπτική είναι πίσω από εμάς»! Αυτό που κατάφερε τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να απομονώσει την Ελλάδα από όλη την Ευρώπη, να την θέσει ακόμη πιο πολύ στο περιθώριο και στον κατήφορο της καταστροφής.
            Όταν μετά από πέντε μήνες άγονης «διαπραγμάτευσης» έφθασε σε αδιέξοδο και ενώ έληγε το προσωρινό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός προέβη στο μοιραίο λάθος, στο ανόητο και καταστροφικό «δημοψήφισμα», δημιουργώντας πάλι την ψευδαίσθηση στην κοινωνία πως το ΟΧΙ θα ενίσχυε την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.  Όπως έδειξε η συνέχεια όχι μόνο δεν διευκόλυνε, αλλα δυσχέρανε τη θέση της. Η γελοιότητα του όλου ζητήματος εγκειται στο ότι το «περήφανο» ΟΧΙ μετατράπηκε αμέσως μετά σε ένα σαφές και κατηγορηματικό ΝΑΙ. Θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν καταστροφικό. Η κοινωνία σύρθηκε στο ολέθριο «δημοψήφισμα» για να μην πέσει η κυβέρνηση, επειδή η «Αριστερή Πλατφόρμα» των δραχμιστών δεν θα ψήφιζε στη Βουλή τη συμφωνία, όπως παραδέχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
            Αποδείχθηκε πως ο πρωθυπουργός ήταν έρμαιο ανίκανων και ανέτοιμων συνεργατών. Η Ελλάς δυστυχώς έγινε πεδίο ασκήσεων των αμφιλεγόμενων θεωριών του Βαρουφάκη και των αριστερών ιδεοληψιών των δραχμιστών υπό την εποπτεία ενός λαϊκιστή και άπειρου πρωθυπουργού. Αποδείχθηκε πως η Αριστερά βρίσκεται σε ανωριμότητα και χρειάζεται κηδεμόνα. ομοίως  και η κοινωνία - τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της -, όπως φάνηκε την Κυριακή το βράδι, όταν, μετά την ανακοίνωση της επικράτησης του ΟΧΙ, στην πλατεία Συντάγματος, χιλιάδες πανηγύριζαν, χόρευαν, τραγουδούσαν, ενώ η χώρα κατηφόριζε στην καταστροφή!
            Η χώρα μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα, ακόμα και μετά την ανώμαλη προσγείωσή του, μετά την απομάκρυνση του κλασαυχενιζόμενου και της ανερμάτιστης «Αριστερής Πλατφόρμας». Η μόνη λύση είναι η νεοελληνική κοινωνία να ωριμάσει, να ενηλικιωθεί πολιτικά και να αυτονομηθεί από τους ποικίλους ανίκανους κηδεμόνες. Να σταματήσει να γίνεται έρμαιο των ψευδών και των απατηλών υποσχέσεων του οποιουδήποτε δημαγωγού και λαοπλάνου. Να απελευθερωθεί από τις κομματικές, λαϊκιστικές και εθνικιστικές ψευδαισθήσεις.

1 σχόλιο:

  1. Το "ΟΧΙ" πιστεύω οτι το ηθελε ο Τσίπρας πιο πολυ για εσωτερική κατανάλωση. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει αργότερα ο οποιοσδήποτε για να μας βγάλει απο την ΕΕ. Το "ΝΑΙ" θα πρόσφερε ασυλία στους προηγούμενους και τους επόμενους και το φταίξιμο θα πέρναγε ολο στον λαό και θα ηταν πιο εύκολη η σφαγή.

    Ειχε γινει μια συνάντηση πολιτικών αρχηγών πριν το δημοψήφισμα που πιθανόν να συμφώνησαν και τα αλλα κόμματα για το δημοψήφισμα και οπως φάνηκε τα έδωσαν ολα για ολα να πεισουν για το πολυπόθητο "ΝΑΙ".

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρώ μέχρι στιγμής οτι έφερε πολυ καλα αποτελέσματα διότι ολα τα κομματόσκυλα δεν εχουν που να κρυφτούν απο τον κόσμο. Και πολύ δύσκολα θα μπορεί κάποιος να εκφραστεί κομματικά.

    Οσο για τα κόμματα πιστεύω οτι το πιο ακροδεξιό κόμμα και το πιο φασιστικό που υπάρχει στο κοινοβούλιο λέγεται Ποτάμι και ειναι οτι πιο αντι-Δημοκρατικό υπάρχει. Αν κάποιος παρατηρήσει τι ανακοινώσεις βγάζει ουτε ο χειρότερος τύραννος δεν θα τις σκεφτόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή